zupa pomidorowa
fot. Pixabay

Pomidorowa jest jedną z najchętniej gotowanych przez Polaków zup. W sezonie letnim niektórzy z nas przyrządzają ją ze świeżych pomidorów, a w zimowym – głównie z passaty lub koncentratu. Niezbędnym dodatkiem do niej jest oczywiście makaron albo ryż. Cóż, przepadamy za tą zupą. Ale co gdy wyjdzie zbyt kwaśna w smaku? Przyda się wtedy ten niebanalny trik.

Co zrobić z kwaśną zupą pomidorową? Dodaj ten składnik

Pomidorowa należy do prostych zup, ponieważ robi się ją przeważnie na niedzielnym rosole. Trzeba tylko zaprawić ją przecierem pomidorowym, koncentratem czy też wrzucić świeże pomidory. Na smak dania wpływa rodzaj użytych pomidorów – jeśli będą mocno kwaśne, to nasza zupa również taka będzie. Co zrobić, by tak się nie stało?

Wystarczy wsypać do potrawy trochę sody oczyszczonej. Na ok. 5-litrowy garnek bulionu wystarczy pół łyżeczki proszku. Chociaż dodatek tego produktu wydaje się dość ekscentryczny, to naprawdę działa. Soda ma odczyn obojętny, więc dodana do pomidorówki idealnie ją odkwasi. Mało tego, soda ma neutralny smak, więc na pewno nikt się nie domyśli się, że znajduje się w daniu. Jeśli nie jesteście przekonani co do tego dodatku, mamy dla was jeszcze inne rozwiązanie.

Jak uratować zbyt kwaśną zupę pomidorową? Inne sposoby

Kwaśny smak zup, np. ogórkowej, barszczu na zakwasie czy też pomidorowej pomogą złagodzić rozmaite dodatki.

Miód, cukier, syrop klonowy
Oczywiście powyższe dodatki trzeba porcjować, nie zapominając, że słodki smak podkreśla smak kwaśnych czy słonych dań. Dodatek np. cukru może okazać się wręcz niezbędny.

Śmietana
Najlepsza będzie tłusta i słodka, taka bowiem najlepiej odkwasi danie. Kremówka doskonale komponuje się z kwaśnymi zupami. Zamiast niej świetnie sprawdzi się także mleko.

Słodkie warzywa
Potrafią odczarować zbyt kwaśną zupę. Najlepsza będzie dynia (np. w formie musu), batat lub marchew. Poza tym dobrze sprawdzi się zmiksowany burak. Warzywa te nieźle łączą się ze specjałami na bazie pomidorów.

Ryż
Ziarenka te często goszczą w zupie pomidorowej. Kwaśny smak w innych zupach mogą stłumić pokrojone w kostkę ziemniaki. Można też podać je zupie w formie gładkiego purée.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę