Na pewno wielokrotnie przyrządzałeś ziemniaki do gotowania. Obieranie to żmudna i długotrwała czynność, szczególnie, jeśli mamy ich sporą ilość. Poznaj sprawdzony trik na błyskawiczne obranie bulw.
Czy obieranie ziemniaków ma sens?
Ziemniaki mają uniwersalne zastosowanie w kuchni. Zazwyczaj podajemy je do obiadu, wrzucamy do sałatek lub przyrządzamy z nich różne dania, m.in. pyzy i kopytka. Jednak zanim przygotujemy z ziemniaków coś pysznego, musimy je wcześniej starannie obrać. Jak to zrobić szybko? Czy obieranie to konieczność?
Ziemniaki zazwyczaj jemy młode lub stare. Młodych okazów nie musimy nawet obierać – mają jadalną skórkę. Inaczej jest w przypadku starych bulw. Jeśli spożylibyśmy je wraz ze skórką, wtedy moglibyśmy sobie nawet zaszkodzić. Co zawierają takie warzywa i jak błyskawicznie je obrać?
W skórce starych ziemniaków znajduje się solanina. Jest to toksyczna substancja, której spożycie może wywołać u ludzi zatrucie pokarmowe. Aby do tego nie dopuścić, trzeba przed konsumpcją obrać bulwy. Jak zrobić to szybko i sprawnie?
Jak szybko obrać ziemniaki dłońmi?
Powinniśmy przyszykować sobie naczynie z zimną wodą i mały ostry nożyk. Kuchennym przyrządem nacinamy równomiernie dookoła skórkę każdego ziemniaka – najlepiej zrobić to przed obróbką cieplną, ale takie potraktowanie ugotowanych już bulw także przyniesie pożądany efekt. To najprostsza metoda na obranie warzyw.
Nacięte wcześniej kartofle gotujemy w całości w osolonej wodzie, aż zmiękną. Potem każdą sztukę przekładamy do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem na około 10 sekund. Wyjmujemy warzywa z kąpieli i ostrożnie ściągamy z nich skórkę – na początku z jednej, a następnie z drugiej strony.