Podczas gotowania często dochodzi do sytuacji, kiedy nasza potrawa nagle zaczyna kipieć. Oczywiście najczęściej dzieje się to wtedy, kiedy odejdziemy od kuchenki. Kipiąca zupa czy mleko nie tylko potrafią nas skutecznie wyprowadzić z równowagi, ale też powodują, że będziemy musieli tracić czas na czyszczenie kuchenki.
Koniec z kipiącymi potrawami
Warto zatem wypróbować ten skuteczny trik i zapomnieć o problemach, jakie dostarczają nam kipiące potrawy. Sposób jest banalny i tani, a możemy dzięki niemu zaoszczędzić wiele czasu i czerpać przyjemność z gotowania.
Skuteczne sposoby, które musisz wypróbować
Aby skutecznie zapobiegać kipieniu potraw wystarczy, że do garnka dodamy kilka kostek lodu. Dzięki temu nie wykipi nam ani mleko, ani zupa, ani też woda z gotowania ziemniaków.
Możemy także zastosować inny sposób, który od wielu lat, nieustannie sprawdzał się w kuchniach naszych babć. Przed gotowaniem potrawy, brzegi garnka należy dokładnie posmarować masłem lub też oliwą z oliwek. Zapobiegnie to wylewaniu się kipiącej potrawy na naszą kuchenkę.