Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów, jaki jest obecny w polskiej kuchni. Spożywamy je w różnorodnych odsłonach, jako jajka sadzone, jajecznicę, jajka gotowane na miękko czy wreszcie jajka gotowane na twardo podane np. z majonezem.
Jak dobrze przekroić jajko?
Często jednak, gdy mamy podać jajka gotowane na twardo, pojawia się problem z ich estetycznym pokrojeniem. Szczególnie świeże jajka często się rozpadają i o ile smakują wybornie, o tyle estetyka ich serwowania pozostawia wiele do życzenia. Jak sobie z tym poradzić?
Ostatnio w sieci króluje filmik, w którym to jeden z tiktokerów podzielił się swoim sposobem na szybkie, a zarazem estetyczne pokrojenie jajka. Ugotowane jajko kładziemy na desce do krojenia.
Szybko i estetycznie
Następnie delikatnie wbijamy w nie nóż (koniecznie musi być on dobrze naostrzony). Teraz nóż trzymamy sztywno, a samo jajko przesuwamy po desce i gotowe. Dzięki temu sposobowi otrzymaliśmy dwie, idealne, a zarazem estetycznie przekrojone połówki jajka.
Teraz wystarczy nałożyć na połówki jajek nieco majonezu, posypać pieprzem i śmiało możemy podawać je gościom.
Smacznego.