Drewniana deska- czy jest bezpieczna w użytkowaniu?

Drewniane deski są popularne i często stosowane w naszych domach. Oprócz tego, że są estetyczne, to również wygodne. Mają też swoje wady – nie można ich myć w zmywarce i szybko się odbarwiają. Ale czy są bezpieczne?

Drewniane deski są często wybierane, bo nie tępią noży, są żaroodporne i można ich używać do serwowania potraw. Ważna jest ich właściwa pielęgnacja. Taka dobra praktyka pozwala na odpowiednią higienę, ale także zwiększa ich żywotność. W przypadku drewnianych desek do krojenia, należy uniknąć wylęgania się niebezpiecznych bakterii.

Czytaj także:  Jak wyciąć wzór w dyni na Halloween?

Jak informuje redakcja Wprost, korzystając z drewnianej deski do krojenia, najlepiej unikać nadmiaru wody lub oleju, które mogą zostać wchłonięte przez drewno. Zagrożenia higieniczne występują tylko wtedy, gdy deski drewniane nie nadają się do czyszczenia – na przykład są popękane.

Co ciekawe, drewniane deski są z natury antybakteryjne. Naturalna celuloza zawarta w drewnie aktywnie niszczy bakterie zarówno na jego powierzchni, jak i głęboko osadzone we włóknach. Szczególnie dotyczy to desek z drewna takiego jak: jesion, buk, brzoza i wiąz. Drewniane deski są bezpieczne do serwowania jedzenia, tylko wtedy gdy zostaną dokładnie wyczyszczone.

Czytaj także:  Czym jest czerwony pływ wypływający z mięsa? To nie krew!

Jak czyścić drewniane deski do krojenia? Przede wszystkim nie należy ich myć w zmywarce ani zanurzać w wodzie. Długotrwałe działanie wody spowoduje rozszerzanie się i pękanie jego włókien, powstawanie odkształceń i niestabilność po umieszczeniu deski na płaskiej powierzchni. Deskę należy dokładnie spłukać gorącą bieżącą wodą, a następnie wyczyścić deskę ręcznie, używając gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Nie należy używać szczotek lub skrobaków, które są zbyt szorstkie i mogą uszkodzić strukturę drewna.

Czytaj także:  Czy kolor ma wpływ na smak warzyw?