Jeśli często gotujecie, to z pewnością wielokrotnie zastanawialiście się, dlaczego w rączce patelni znajduje się mały otwór. Być może pomyśleliście, że to jakiś szalony wynalazek, który jest zupełnie zbędny. Jeżeli tak właśnie było, to dziś wyprowadzimy was z błędu.
Istnieje kilka teorii w kwestii użycia rączki patelni, a dzisiaj odkryjecie te najbardziej pomocne.
Jaka jest funkcja otworu w rączce patelni?
Pełni funkcję zdobniczą?
Możliwe, ale wcale nie dlatego ją tak zaprojektowano. Może i prezentuje się ładnie, jednak jej rzeczywiste zastosowanie jest znacznie bardziej konstruktywne.
Dzięki otworkowi można powiesić narzędzie?
Tak, ale przecież niemal każdy o tym wie. Ściany, na których przytwierdzone są specjalne haki do wieszania kuchennych akcesoriów, można zauważyć raczej w programach o gotowaniu oraz w zapleczach restauracji. Wielu z nas ma raczej nieduże kuchnie, w których każdy centymetr jest cenny. Częściej wkładamy garnki i naczynia do szafek, niż je wystawiamy, ponieważ tym sposobem zostaje nam dużo wolnego miejsca. Rączki patelni ma jeszcze jedną ukrytą funkcję, która jest bardzo przydatna.
Otwór w rączce patelni to w istocie stojak?
Owszem! Jeżeli smażymy, podgrzewamy czy dusimy jakiś produkt spożywczy na patelni, to powinniśmy go przemieszać – od czasu do czasu i minimum kilka razy. A gdzie wtedy odłożyć sztuciec? Wcale nie trzeba brudzić talerzyka, aby użyć go jako podkładki.
Wystarczy, że włożycie szpatułkę w szczelinę w rączce patelni, umieścicie pod właściwym kątem, aby nie był wywrotny i tyle! Gdy będzie trzeba ponownie coś zamieszać, szpatułkę będziecie mieć zawsze pod ręką.