Ryba po grecku z przepisu Magdy Gessler jest obłędnie smaczna. Restauratorka wrzuca do niej kilka zaskakujących warzyw, a rybę marynuje w cebuli. Potem smaży wszystko na oleju rzepakowym i oliwie. Potrawa tak cudownie pachnie, że grzechem byłoby jej nie spróbować.
Ryba po grecku to niemalże obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Najlepiej w tym daniu sprawdzi się dorsz, a szczególnie jego polędwica. Wybór ten rekomenduje Magda Gessler. Wraz z warzywami korzeniowymi, pomidorami, papryką i bakłażanami smakuje bajecznie!
Ryba po grecku wg receptury Magdy Gessler
Składniki:
1 kg polędwica z dorsza
4 czerwone papryki
2 średnie cukinie
2 spore marchewki
1 główka czosnku
3 nieco większe cebule
4 niezbyt duże bakłażany
2 małe pietruszki
po 1 litrze oliwy z oliwek i oleju rzepakowego
6 średnich pomidorów
1 nieduży seler
600 g gęstego koncentratu pomidorowego
sok z 12 cytryn
pieprz, sól i cukier do smaku
4 liście laurowych
mąka pszenna
2 pęczki natki pietruszki
szczypta ostrej papryki
dodatkowa oliwa z oliwek do marynaty oraz smażenia
odrobina kuminu (można pominąć)
Sposób wykonania:
Polędwicę z dorsza oczyść i pokrój w plastry. Dodaj do niej sól, pokrojoną w piórka cebulę i marynuj przez kilka godzin. Paprykę, bakłażany i pomidory piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C. Bakłażany muszą dobrze się przyrumienić, a pomidory i papryka zmięknąć, by sprawnie można było usunąć z nich skórkę. Do sporego garnka wlej olej rzepakowy i oliwę, podgrzewaj wraz z obranym i zmiażdżonym czosnkiem. Po ok. 4 minutach dodaj liście laurowe.
Rybę panieruj w mące, a potem wrzuć ją do oleju, wcześniej wyjmując z niej przyprawy przy użyciu np. łyżki cedzakowej. Dorsza umieszczaj powoli, by temperatura tłuszczu zbytnio się nie obniżyła. Smaż, aż lekko się zrumieni, a następnie przenieś na talerz, dopraw kuminem, pieprzem, niewielką ilością ostrej papryki i solą. Na patelni smaż obrane i rozdrobnione na tarce warzywa korzeniowe, a więc pietruszkę, seler i marchewkę. Podobnie podsmażaj cukinię pokrojoną w plastry.
Pieczone obrane warzywa wymieszaj ze startymi jarzynami w większej misce. Do koncentratu pomidorowego dodaj sok z cytryn, potem dopraw go cukrem, pieprzem, solą i odrobiną kuminu. Mieszankę dodaj do wszystkich jarzyn oprócz podsmażonej oddzielnie na patelni cukinii – wszystko wymieszaj. Naczynie żaroodporne nasmaruj lekko tłuszczem, na zmianę układaj warzywa z sosem oraz rybę. Na wierzch połóż cukinię, potrawę włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C, a potem obniż temperaturę do 120°C i piecz przez 45 minut. Rybę po grecku oprósz pokrojoną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!