Lekki i smaczny deser na wyciągnięcie ręki. Zapraszamy po recepturę na cytrynowe ciasto bez pieczenia. Doskonale smakuje i jest idealne na zimę. Deser ten składa się z kilku prostych, rozpływających się w ustach warstw. Wypróbujcie ten przepis chociaż raz, a na pewno do niego wrócicie.
Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika i nie wiąże się to z dodatkowym poborem energii. Kolejną zaletą takich ciast jest fakt, że zawsze się udają. Może nieraz jakiś krem wyjdzie za gęsty lub zbyt rzadki, ale nigdy nie powstanie zakalec.
Jak przygotować ciasto bez pieczenia Cytrynowiec?
Składniki:
na masę cytrynową:
250 g serka mascarpone
1/2 l wody
2 budynie cytrynowe
1 galaretka o smaku cytrynowym
2 cytryny
na krem śmietanowy:
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
oraz:
2 cytryny
1 galaretka o smaku cytrynowym
duże opakowanie herbatników
Sposób wykonania:
Zagotowujemy szklankę wody, w drugiej szklance chłodnej wody mieszamy 2 budynie, potem wlewamy je na ukrop i gotujemy, aż wszystko zgęstnieje. Gorącą masę łączymy z sokiem z cytryny i suchą galaretką, mieszamy, studzimy. Chłodną masę miksujemy z mascarpone.
Do żelatyny wlewamy 4 łyżki zimnej wody, podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Do jogurtu wsypujemy cukier puder i miksujemy. Łączymy z żelatyną i bitą śmietaną. Do 400 ml gorącej wody wsypujemy galaretkę, studzimy. Cytryny starannie szorujemy, płuczemy, a potem sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki.
Blachę wykładamy folią spożywczą albo pergaminem, a na jej dnie umieszczamy herbatniki. Wykładamy na nie krem cytrynowy, a następnie prawie cały krem śmietanowy. Całość przykrywamy warstwą kruchych ciasteczek, smarujemy pozostałą porcją masy śmietanowej, a na wierzchu układamy kawałki cytryny i zalewamy tężejącą galaretką. Deser chłodzimy.