Ciasto bez pieczenia Cytrynowiec – przepis. Lekki i smaczny deser

ciasto cytrynowe
fot. screen Youtube / Smaczne-Przepisy.TV

Lekki i smaczny deser na wyciągnięcie ręki. Zapraszamy po recepturę na cytrynowe ciasto bez pieczenia. Doskonale smakuje i jest idealne na zimę. Deser ten składa się z kilku prostych, rozpływających się w ustach warstw. Wypróbujcie ten przepis chociaż raz, a na pewno do niego wrócicie.

REKLAMA

Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromnym powodzeniem. Nic dziwnego, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika i nie wiąże się to z dodatkowym poborem energii. Kolejną zaletą takich ciast jest fakt, że zawsze się udają. Może nieraz jakiś krem wyjdzie za gęsty lub zbyt rzadki, ale nigdy nie powstanie zakalec.

Jak przygotować ciasto bez pieczenia Cytrynowiec?

Składniki:
na masę cytrynową:
250 g serka mascarpone
1/2 l wody
2 budynie cytrynowe
1 galaretka o smaku cytrynowym
2 cytryny

na krem śmietanowy:
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny

REKLAMA

oraz:
2 cytryny
1 galaretka o smaku cytrynowym
duże opakowanie herbatników

Sposób wykonania:
Zagotowujemy szklankę wody, w drugiej szklance chłodnej wody mieszamy 2 budynie, potem wlewamy je na ukrop i gotujemy, aż wszystko zgęstnieje. Gorącą masę łączymy z sokiem z cytryny i suchą galaretką, mieszamy, studzimy. Chłodną masę miksujemy z mascarpone.

Do żelatyny wlewamy 4 łyżki zimnej wody, podgrzewamy, aż się rozpuści, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Do jogurtu wsypujemy cukier puder i miksujemy. Łączymy z żelatyną i bitą śmietaną. Do 400 ml gorącej wody wsypujemy galaretkę, studzimy. Cytryny starannie szorujemy, płuczemy, a potem sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki.

REKLAMA

Blachę wykładamy folią spożywczą albo pergaminem, a na jej dnie umieszczamy herbatniki. Wykładamy na nie krem cytrynowy, a następnie prawie cały krem śmietanowy. Całość przykrywamy warstwą kruchych ciasteczek, smarujemy pozostałą porcją masy śmietanowej, a na wierzchu układamy kawałki cytryny i zalewamy tężejącą galaretką. Deser chłodzimy.

Podziel się: