REKLAMA
ShareInfo.plPoradySpryskaj tym tarkę i zetrzyj ser. Uzyskasz idealne wiórki z łatwością

Spryskaj tym tarkę i zetrzyj ser. Uzyskasz idealne wiórki z łatwością

tarcie żółtego sera
fot. screen Youtube / Mashed

Wiele osób ma w domu szafkę, w której znajduje się mnóstwo sklepowych detergentów. Ale przyznaj – ile pojemników tej „silnej” chemii tak naprawdę używasz regularnie? Po prawdzie większość z tych środków jest po prostu mało wydajna albo przeznaczona do umycia tylko jednego przedmiotu czy powierzchni. A gdyby tak zamienić je na coś, co jest uniwersalne i pozwoli wyczyścić przynajmniej kilkanaście rzeczy, a nie jedną? Ten magiczny środek to… olej w spreju!

REKLAMA

Jeśli masz w swojej kuchni olej w spreju, nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak ogromne ma zastosowanie. Stosując go tylko do przyrządzania potraw, wiele tracisz! Podpowiadamy, do czego jeszcze może ci się przydać.

Zastosowania oleju w spreju

Jeśli śnieg przysypał twoje parapety, nie musisz ich skrobać, wystarczy, że spryskasz je olejem w sprayu. Szybko zauważysz, że śnieg samoczynnie zlatuje z powierzchni.

Olej potrafi także ochronić kran przed zaciekami – najpierw go wyczyść, a potem skrop olejem i wypoleruj do sucha. Produkt ten świetnie rozpuszcza osady mydlane! Można doczyścić nim także mydelniczkę. Identyczny rezultat uzyskasz w przypadku zabrudzenia drewnianych mebli woskiem ze świecy. A jeśli twoim utrapieniem są skrzypiące drzwi, posmaruj olejem zawiasy albo dziurki od klucza, które często się zacinają. Co ciekawe, olej w spreju przyspiesza czas wysychania lakieru do paznokci i bardziej go utrwala.

Spryskaj tym tarkę i zetrzyj ser

Tarcie sera cię męczy? Sięgnij po olej w spreju! Spryskaj nim tarkę, a zobaczysz, że wiórki są niezwykle kształtne, a cała czynność w ogóle cię nie męczy! Olej ułatwi też do krojenie żółtego sera, co nie jest prostym zadaniem, gdy nie ma się odpowiedniego narzędzia. Spróbuj skropić nóż olejem, a problem zniknie. To także rewelacyjny patent na zabezpieczenie przeźroczystych plastikowych pudełeczek przed odbarwieniami. Zanim umieścisz w nich plamiące danie (np. spaghetti), spryskaj je odrobiną oleju w spreju.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA