Ciasto z galaretką zrobisz w mgnieniu oka i to bez uruchamiania piekarnika. Spód i wierzch deseru powstaje z herbatników, natomiast wnętrze to prawdziwe pyszności. Ciasto pięknie wygląda i genialnie smakuje. Gwarantujemy, że nikt zdoła się mu oprzeć.
Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromnym powodzeniem, głównie dlatego, że ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a smak i wygląd nie mają sobie równych. Deser jest lekki i pyszny, zawiera 3 galaretki o różnych smakach, stąd wygląda kolorowo i apetycznie. Możecie użyć galaretek o ulubionych smakach – np. jagodową, brzoskwiniową i cytrynową. Nieźle sprawdzi się też galaretka kiwi, cytrynowa i truskawkowa.
Do przygotowania ciasta używamy gotowych herbatników. Białą, puszystą piankę przyrządzamy ze śmietanki kremówki i jogurtów naturalnych. Różnobarwne galaretki idealnie do niej pasują.
Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką
Składniki:
3 galaretki o różnych smakach, np. jagodowa, truskawkowa, cytrynowa
400 g maślanych herbatników
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże jogurty naturalne typu greckiego
3 łyżki żelatyny
2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
Przygotowanie:
Każdą z trzech galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Potem wkładamy do lodówki, aby zastygły. Galaretki kroimy za pomocą noża w niewielką kostkę. Szklankę napełniamy do połowy gorącą wodą, rozpuszczamy w niej żelatynę i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno, a potem dodajemy żelatynę i jogurty, miksujemy na małych obrotach, aż produkty idealnie się połączą. Powstałą masę powoli łączymy z galaretkami.
Formę wykładamy folią spożywczą. Spód wykładamy warstwą maślanych herbatników, potem przekładamy masę i wyrównujemy jej wierzch. Kładziemy warstwę herbatników i umieszczamy deser w lodówce na 2-3 godziny. Przed serwowaniem posypujemy go cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pyszny galaretowiec i roladę z galaretką.