Rolada z galaretką

Rolada z galaretką i śmietaną to ekspresowe ciasto, o niezwykłym smaku. Idealne na każdą okazję, a w dodatku świetnie prezentuje się na talerzu. Poznaj przepis. 

Rolada biszkoptowa jest bardzo puszysta i mięciutka, przełożona kremem śmietankowym z dodatkiem smacznych galaretek. Jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wypróbuj tego przepisu.

Rolada z galaretką – przepyszny deser w 20 minut

Składniki:

Rolada biszkoptowa:

» 4 duże jajka 
» 70 g cukru
» 100 g mąki pszennej 
» 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

» 200 g śmietanki 36% (zimnej)
» 2 łyżki cukru pudru
» 2 galaretki o ulubionym smaku

Przygotowanie:

Galaretki przygotuj według opisu na opakowaniu i odstaw do lekkiego stężenia. Przygotuj roladę. Do miski wbij jajka i dodaj cukier, następnie miksuj przez 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wsyp do oddzielnej miski i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i dodawaj stopniowo do masy jajecznej. Mieszaj szpatułką bardzo powoli.

Gotową masę przelej na blaszkę prostokątną o wymiarach 30 x 35 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyłóż na ściereczkę kuchenną, a potem odlep papier i zwiń biszkopt w roladkę wzdłuż dłuższego boku, a potem odstaw do wystudzenia. 

Śmietankę ubij na sztywno, następnie wsypuj stopniowo 2 łyżki cukru pudru i schłodź w lodówce. Roladę wyjmij na blat i rozwiń, a potem posmaruj masą śmietankową. Pokrój galaretkę w niewielkie kawałki, następnie posyp je na śmietanę i zwijaj roladkę powoli. I gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę