Święta już za nami, a we wszystkich lodówkach pozostało wiele świątecznych potraw. Nie da się ukryć, że nie sposób jest zjeść wszystkie dania, które zostają przygotowane na święta. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie marnować jedzenia. Dzięki mrożeniu, możemy z powodzeniem przechowywać świąteczne potrawy jeszcze przez wiele tygodni. W taki sposób możemy ustrzec przed zmarnowaniem także świąteczne zupy. Jak je zamrozić, aby były smaczne i świeże nawet za kilkanaście dni?
Jak przechowywać zupy?
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa to potrawy, które królują na niemal każdym świątecznym stole. Aby się nie zmarnowały, powinniśmy przelać je do czystego i szczelnego pojemnika. Co więcej, materiał z którego wykonany jest pojemnik nie powinien być zbyt cienki. Zupy z powodzeniem można mrozić w specjalnych woreczkach z grubej folii, które są przystosowane do takiego przechowywania potraw. Możemy także wykorzystać dobrze umyte pudełko po lodach czy plastikowe pojemniki zakupione specjalnie do przechowywania potraw w zamrażalniku.
Pamiętajcie o tych zasadach
Pamiętajmy także, aby nie mrozić zup zabielanych. Nabiał, który mają w swoim składzie zawiera sporo tłuszczu. Ten z kolei nie ulega całkowitemu zamrożeniu, dzięki czemu z powodzeniem mogą rozwijać się w nim bakterie chorobotwórcze, które po rozmrożeniu i zjedzeniu potrawy mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Nie powinno się także mrozić zup razem z makaronem, warzywami, ryżem czy też jajkami. Najlepiej jest przechowywać w zamrażalce sam bulion, a dopiero po rozmrożeniu dodać do niego pozostałe składniki.