Na czym smażyć buraczki? Tego tłuszczu używa Magda Gessler

Magda Gessler i tarte buraki
fot. Facebook / Magda Gessler / screen Youtube / Recetas apetitosas

Buraczki zasmażane to smakowity dodatek do obiadu, który ma wielu amatorów. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej, używając innych przypraw czy tłuszczu do smażenia. Przepis na ten specjał zdradziła także Magda Gessler. Restauratorka przygotowuje buraczki w nietypowy sposób.

REKLAMA

Buraki są bardzo zdrowe, zawierają żelazo, cynk, magnez i szereg witamin (A, D, z grupy B). Z uwagi na obecność znacznej ilości witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, powinniśmy warzywa zasmażyć, wtedy witaminy lepiej się przyswoją.

Magda Gessler radzi, aby buraczki smażyć na skwarkach albo smalcu. Według niej, masło nie jest dobrym wyborem, ponieważ warzywa z jego dodatkiem stają się mdłe. Nie pozostaje więc nic innego, jak skorzystać z receptury znanej restauratorki i przygotować buraczki we własnej kuchni.

REKLAMA

Jak przygotować pyszne buraczki zasmażane?

Składniki (na ok. 3 porcje):
1 duża cebula
600 g buraków ćwikłowych
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka smalcu ze skwarkami
przyprawy do smaku: sól, cukier, pieprz czarny i kminek
ocet jabłkowy

Sposób wykonania:
Buraki dobrze umyj, włóż do sporego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zmiękną – trwa to mniej więcej 45-60 minut. Czas ten zależy głównie od wielkości bulw. Miękkie buraki ostudź, pozbaw skórki, a potem rozdrobnij małych oczkach tarki. Obraną cebulę pokrój w niewielką kostkę.

REKLAMA

Na patelni, na małym gazie rozgrzej smalec wraz ze skwarkami, wrzuć na nią cebulę i smaż, delikatnie oprósz warzywo solą. Później dodaj mąkę pszenną, po czym wrzuć buraki, wszystko smaż do momentu, aż płyn z warzyw trochę odparuje. Podczas obróbki cieplnej dopraw buraki. Podawaj je do obiadu, smacznego.

Udostępnij: