Mole spożywcze to owady, które w wielu z nas wywołują obrzydzenie. Nic dziwnego, chętnie bowiem rozgaszczają się w naszym jedzeniu, a sam ich widok nie wygląda zbyt apetycznie. Niestety, mole spożywcze mogą niezauważalnie dostać się do naszej kuchni np. wraz z zakupami ze sklepu spożywczego. Nieproszeni goście bardzo szybko się rozmnażają w mgnieniu oka opanowują naszą kuchnię.
Jak skutecznie wyeliminować mole z naszego domu?
Okazuje się, że mole spożywcze bardzo nie lubią naturalnych zapachów, które z łatwością możemy wprowadzić do naszej kuchni. Skuteczne w walce z tymi owadami będą np. laski wanilii, liście mięty, goździki, skórki owoców cytrusowych czy gałązki lawendy.
W walce z molami możemy skorzystać bezpośrednio z wymienionych powyżej produktów, jak i z olejków eterycznych o tych zapachach, które możemy umieścić na waciku czy gazie i porozkładać w różnych miejscach w naszych szafkach.
Przygotuj specjalną pułapkę
Możemy także pokusić się o wykonanie pułapki na mole spożywcze. Wystarczy, że do małego słoiczka nalejemy olej roślinny, który wcześniej wykorzystaliśmy do smażenia. Mole chętnie wejdą do takiego słoika, jednak gęsty olej spowoduje, że nie będą mogły już z niego wylecieć, a my pozbędziemy się nieproszonych gości na zawsze.