Idealna zupa ogórkowa
YouTube | my favourite Belgian recipes

Kto z nas nie lubi zupy ogórkowej? Ta potrawa niezwykle często jest obecna na polskich stołach. Zupa ogórkowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo sycąca oraz zdrowa. Wiele osób ma jednak problem z uzyskaniem jej idealnego smaku. Podpowiadamy jak tego dokonać!

Idealna zupa ogórkowa!

Okazuje się, że sekret idealnej zupy ogórkowej leży w zaledwie jednym, banalnym składniku. Jeśli chcemy, aby nasza potrawa do złudzenia przypominała tą, którą serwuje nam nasza babcia, niezbędne jest dodanie do niej masła!

Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujemy ogórków kiszonych (8 sztuk), a także 1,5 litra bulionu i pół szklanki wody po kiszonych ogórkach. Dodatkowo będziemy potrzebować warzyw, takich jak marchewka, cebula oraz pęczek koperku. Do zupy ogórkowej należy także dodać śmietankę 30% (100 ml) oraz 100 g ryżu. Niezbędne są także przyprawy: sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Do uzyskania idealnego smaku do zupy musimy dodać także wspomniane masło!

Nie zapomnij o ważnym składniku!

Na początku marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka roztapiamy dwie łyżki masła. Następnie dodajemy ogórki i smażymy do czasu, aż będą zupełnie miękkie. Teraz dodajemy cebulę oraz marchew i także podsmażamy do miękkości.

W kolejnym kroku do garnka dodajemy bulion i przyprawy. Czekamy aż całość się zagotuje i wtedy wsypujemy ryż. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ryż jest miękki, jeśli tak to dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę