Zamroź cytrynę i zetrzyj na tarce. Efekt zaskoczy każdego
Mrożenie cytryn pozwala nam odkryć ich całkiem nowe właściwości. Za sprawą takiej obróbki przekonacie się, że wyjątkowo cenny jest nie tylko sam sok.
REKLAMA
Sok z cytryny zazwyczaj dodajemy do herbaty czy innych napojów. Z kolei skórką wzbogacamy ciasta czy inne wypieki, bo nadaje im wyjątkowego aromatu. Okazuje się, że po właściwym przetworzeniu w kuchni może być używana praktycznie cała cytryna wraz z pestkami.
Mrożone cytryny – jak je przygotować?
Owoce starannie wyszorujcie pod ciepłą wodą w celu pozbycia się wosku i pozostałych zanieczyszczeń. Potem umieśćcie je w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Gdy będą już twarde jak kość, 1 sztukę zetrzyjcie ją na tarce jarzynowej. Owoc w formie mrożonych wiórek jest bezkonkurencyjnym dodatkiem do jogurtu, sałatek, zup, sosów czy drinków. Ten patent przyda się szczególnie latem.
Cytryny to bogactwo substancji odżywczych. Co zawierają i jak wpływają na organizm?
-podnoszą odporność,
-pomagają zmniejszać nadciśnienie,
-pomagają pozbyć się toksyn z organizmu,
-leczą niestrawność,
-poprawiają pracę wątroby,
-rozjaśniają znamiona skórne,
-są zasobne w antyoksydanty i poprawiają kondycję skóry.
REKLAMA
Jak wyczyścić piekarnik przy pomocy cytryny?
Cytryny przydają się podczas sprzątania. Dzięki nim można błyskawicznie doprowadzić piekarnik do porządku. Rozgrzejcie urządzenie do temp. 200°C, a potem nalejcie do naczynia żaroodpornego wodę i umieśćcie tam pokrojoną cytrynę (wystarczy 1 sztuka). Pojemnik z owocem włóżcie do pieca na ok. 20-30 minut. Następnie zwilżcie szmatkę w powstałym płynie i szorujcie piekarnik. Oczywiście wcześniej zaczekajcie, aby urządzenie dobrze wystygło. Owoc ma tę zaletę, że rozpuszcza zaschnięty tłuszcz i zabrudzenia. Dzięki temu można z łatwością zetrzeć resztki pokarmu z rusztu i ścianek piekarnika.