REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPączki koreańskie pełne dobrego smaku. Poznaj genialny przepis

Pączki koreańskie pełne dobrego smaku. Poznaj genialny przepis

pączki koreańskie
fot. screen Youtube / shaziya’s recipes

Tradycyjne pączki niemal każdy zna i uwielbia. Koreańska wersja znacznie różni się od tej popularnej w Polsce. W każdym razie słodkości tych nie powinno zabraknąć na stole w tłusty czwartek. Zrób niespodziankę swojej rodzince i przygotuj pączki trochę inaczej niż zwykle.

REKLAMA

W tym roku tłusty czwartek będziemy obchodzić 16 lutego. Już dziś warto zacząć gromadzić najlepsze przepisy na domowe łakocie. Większość osób z pewnością sięgnie po chrupiące faworki, rurki z kremem czy pączki. Mimo że podczas tego święta zdecydowanie rządzą klasyczne smażone pączki, to warto postawić na coś całkiem nowego. Koreańskie pączusie będą wielkim hitem! Są robione na drożdżach, mają kształt zawijasów, a posypuje się je drobnym cukrem połączonym z cynamonem.

Jak przygotować pączki koreańskie? Przepis krok po kroku

Składniki:
7 g suchych drożdży
1 jajko + 1 żółtko
400 g mąki pszennej
40 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 ml mleka
olej do smażenia

Do posypania:
cynamon
drobny cukier puder do wypieków (opcjonalnie cukier puder)

Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Potem wsypujemy do niego cukier i porządnie mieszamy. Jajko i dodatkowe żółtko roztrzepujemy i przekładamy do tłuszczu mlecznego. Dodajemy suche drożdże, mieszamy i odstawiamy na kwadrans.

Do naczynia dodajemy przesianą mąkę, odrobinę soli i powoli wlewamy zakwas. Wyrabiamy składniki na jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy je na półtorej godziny, aby zwiększyło objętość.

Później ciasto dzielimy na 12 porcji, formujemy kule i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Z każdej kulki robimy wałek (o długości ok. 15 cm). Ciasto trzymamy po obydwu stronach i zwijamy je w przeciwległe strony. Chwytamy dwa końce, podnosimy je, aby zawinęło się w ostateczny kształt.

Tak przygotowane pączki znów odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Delikatnie wrzucamy je na rozgrzany głęboki olej i smażymy, aż staną się brązowe – wtedy przekręcamy je na kolejną stronę. Wykładamy pączki koreańskie na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Na końcu posypujemy deser mieszanką cukru i cynamonu. Smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA