rurki z kremem
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Rurki z kremem to dla wielu osób smak dzieciństwa – kto w końcu nie lubił tego smakołyku? Jeżeli tęsknisz za ich smakiem, wcale nie musisz chodzić po nie do sklepu. Poniżej zamieściliśmy banalnie prostą recepturę na domowe rurki z kremem.

Rurki z kremem można w prosty sposób przygotować własnoręcznie zupełnie od podstaw – wspólnie z ciastem na same rurki. Jeśli podamy je do stołu, domownicy z pewnością będą zachwyceni. Jedynym minusem tego pysznego deseru jest względnie długi czas potrzebny, aby można było się nimi zajadać. Mimo to zachęcamy was do ich zrobienia, a gdy tylko ich spróbujcie, od razu wrócicie wspomnieniami do czasów dzieciństwa.

Rurki z kremem – przepis

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka śmietany 12%
230 g masła
pół kg mąki
szczypta soli
Krem:
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone
350 ml śmietany 30%

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, a potem zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na blacie i tniemy na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek nawijamy na foremki do rurek tak, aby w zakryć je w całości. Zaczynamy od węższej końcówki foremek. Obtaczamy ciasto w cukrze i umieszczamy rurki w piekarniku rozgrzanym do 200°C na około 11 minut. Ze śmietany i szczypty soli robimy sztywną pianę. Miksujemy i powoli dodajemy do niej cukier puder i mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, a potem nadziewamy nim rurki. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę