Ekspresowe pączki, które zrobisz w 15 minut – to idealna alternatywa dla drożdżowych. Ich smak podbije serca każdego smakosza, nawet tego na diecie! Poznaj przepis.
Pączki to must have w tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. Zazwyczaj są nadziewane dżemem owocowym lub słodzonym twarogiem i smażone w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Robione z ciasta drożdżowego, które wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak na to świetna alternatywa – pączki bez drożdżowe na bazie składnika znanego każdemu. Chodzi tutaj o serek mascarpone, który nada nie tylko smaku, ale sprawi, że pączki będą obłędne w smaku, lekkie i puszyste. Sprawdź rewelacyjny przepis.
Ekspresowe pączki w 15 minut. Ten przepis musi poznać każdy
Składniki:
» 250 g serka mascarpone
» 1,5 szklanki mąki pszennej
» 2 duże jajka
» 1 łyżka cukru pudru
» 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 1 płaska łyżeczka wódki lub spirytusu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do idealnego połączenia – mieszaj kilka minut. Formuj okrągłe pączki i smaż je na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Pamiętaj by, je często obracać. Wtedy wysmażą się równomiernie i będą przepyszne.
Gotowe pączusie możesz polać polewą, lukrem i nadziać je dżemem lub kajmakiem. Smacznego!