Wlej to podczas gotowania ziemniaków, a nie pożałujesz. Już nigdy nie będą się rozpadać, ale też nie staną się wodniste. Sprawdź genialny sposób na najpyszniejsze ziemniaki.
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do dań obiadowych. Najczęściej polewane smakowitym sosem lub podawane w formie puree. Ich gotowanie nie wydaje się być skomplikowane, ale często zdarza się, że po ugotowaniu są one wodniste i rozpadają się. Okazuje się, że jest sposób, by temu zapobiec. Na czym polega ten patent? Przeczytaj o tym w dalszej części artykułu.
Wlej to podczas gotowania ziemniaków. Efekt zaskakuje
Podczas gotowania wlej do ziemniaczków odrobinkę octu. Dzięki temu będą miały idealną konsystencję, będą bardziej zwarte i nie rozpadną się. W dodatku nie będą wodniste, a smak jeszcze lepszy niż zazwyczaj.
Jak gotować ziemniaki? Dwa najlepsze sposoby
Istnieją dwa sposoby gotowania ziemniaków. Pierwszy to zalanie ziemniaków zimną wodą i gotowanie ich przez 20 minut. Drugim sposobem jest zalanie ich wrzątkiem i gotowanie przez 10-15 minut (oszczędza czas i zachowuje więcej witamin).