Rób to po użyciu piekarnika, a zaoszczędzisz czas i nerwy na zbędne szorowanie. Poznaj genialny patent, który pozwoli zachować piekarnik w nienaruszonym stanie.
Piekarnik włączany jest przez nas regularnie – pieczemy w nim ciasta, mięso i wypieki drożdżowe. Z czasem widać na nim plamy po tłuszczu i inne opary z pieczonych dań. Aby jak najbardziej ułatwić sobie czyszczenie piekarnika, wystarczy po każdym jego użyciu wykonać jedną prostą czynność. Sprawdź na czym polega ten trik.
Rób to po użyciu piekarnika, a sobie podziękujesz. Będzie jak nowy
Czyszczenie piekarnika kojarzy się nam z długimi godzinami szorowania jego tłustego wnętrza. Wcale nie musi tak być. Zastosuj genialny patent. Po każdym użyciu piekarnika zrób miksturę w szklanej, dużej misce z dwóch składników – 100 ml ostu i ok. 1 litr wrzącej wody, następnie włóż miskę do piekarnika i zamknij. Zostaw do czasu, aż wystygnie, a potem gąbeczką z płynem do naczyń przetrzyj piekarnik. Brud zejdzie jak za pomocą magicznej różdżki – bez szorowania!
Dzięki tej sztuczce zapobiegniesz powstawaniu ciężkich plam i zabrudzeń. Pamiętaj, by robić to za każdym razem, gdy wyłączamy piekarnik po przygotowaniu dania lub wypieku. Sprawdź też jak wyczyścić kratki piekarnika w ekspresowym tempie, pisaliśmy o tym tutaj.