REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj 50 ml do ciasta na naleśniki. Lepszych nie zjesz!

Dodaj 50 ml do ciasta na naleśniki. Lepszych nie zjesz!

naleśniki
fot. Pxhere

Tradycyjne naleśniki to potrawa, której wprawdzie już niczego nie brakuje. Aby były jeszcze lepsze, warto trochę poeksperymentować z przepisem. Gdy dodasz do masy naleśnikowej śmietankę, będą niezwykle miękkie i delikatne. Swobodnie zawiniesz w nie każdy farsz, a konsumpcja będzie po prostu przyjemniejsza. Spróbuj koniecznie.

REKLAMA

Cienkie, sprężyste, a zarazem przepyszne naleśniki przyrządzisz bez trudu. Połącz ze sobą kilka produktów, pamiętając również o dodaniu odrobiny tłustej śmietanki. Dzięki temu składnikowi ciasto nabierze fenomenalnej konsystencji.

Jak przygotować naleśniki na śmietance?

Składniki:
125 g maki pszennej
2 duże jaja lub zamiennik
50 ml śmietanki 30%
325 ml wody
10 g cukru pudru
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Przesiej mąkę pszenną do sporego naczynia, dodaj jaja, sól i cukier puder. Wymieszaj wszystko za pomocą rózgi, równocześnie powoli dolewając wodę. Wzbogać ciasto o 50 ml śmietanki. Gdy otrzymasz aksamitną masę, odstaw ją na 60 minut. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż lekko zezłocą się z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

REKLAMA

Wskazówka:
Jaja możesz zastąpić wodą z ciecierzycy. 3 łyżki aquafaby odpowiadają 1 sztuce kurzego nabiału.

Polecamy też przepis na szybkie naleśniki bez smażenia, racuchy i placki ziemniaczane po czesku.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA