naleśniki
fot. Pixabay

Naleśniki w każdej wersji smakują wyśmienicie. Przygotowane w kuchence mikrofalowej placuszki udadzą się nawet bez dodatku tłuszczu i będą gotowe do jedzenia w kilka chwil. Ten przepis jest idealny dla osób, które nie lubią przez długi czas stać przy kuchni.

Naleśniki bez smażenia wychodzą lekkie, delikatne i pełne smaku, a przyrządza się je błyskawicznie. Sprawdzą się świetnie na śniadanie. Jak je przygotować?

Przepis na naleśniki z mikrofalówki

Składniki na 2 porcje:
100 g mąki pszennej
2 duże jaja
odrobina soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka lub napoju sojowego
woda

Sposób przygotowania:
Do sporego naczynia przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia, zamieszaj, a potem dodaj mleko i jajka. Ponownie zamieszaj, aż powstanie aksamitna masa. Aby uzyskać właściwą teksturę ciasta – dodaj do niego wodę. Masa na naleśniki powinna bez problemu spływać z łyżki, pozostawiając na niej strużkę. Cienką warstwę ciasta umieść na płaskim talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej. Włącz urządzenie na 2-3 minuty, oceniaj stan naleśnika co pewien czas. Jeśli dobrze się wypiecze, wyjmij go i przełóż na oddzielny talerz. Identycznie przyrządzaj pozostałe placki. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Polecamy też przepis na naleśniki budyniowe, racuchy jabłkowe i tosty francuskie.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę