Każdy wie, że kluczowym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że kwaśny smak potrawy można łatwo podrasować popularnym owocem. Chodzi tutaj o jabłko. Do zupy ogórkowej najlepiej nadaje się kwaśna odmiana – Szara Reneta.
Niżej zaprezentowany patent na zupę ogórkową zawiera coś więcej niż tylko owocowy niuans. Za sprawą mleczka kokosowego ta potrawa staje się niezwykle delikatna, a starannie dobrana mieszanka przypraw to gwarancja jej cudownego aromatu. Takiej odsłony warto spróbować.
Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem jabłka
Składniki:
1 l bulionu
8-10 średnich ogórków kiszonych
1 puszka mleka kokosowego
3 jabłka Szara Reneta (lub inna kwaśna odmiana)
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
biały pieprz
sól
słodka papryka
kurkuma
Do podania:
koperek
biały ryż
Sposób wykonania:
Jabłka i ogórki obieramy, a potem rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim owoce, a po chwili dorzucamy warzywa.
Zawartość patelni przekładamy do blendera, zalewamy produkty wywarem i miksujemy na gładki krem. Gęstość otrzymanej masy możemy precyzować ilością dodanego bulionu.
Krem znów przekładamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku odrobiną czerwonej papryki, a także pieprzem i solą Na koniec dosładzamy niewielką ilością miodu i zabielamy mlekiem kokosowym.
Zupę podajemy z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy i pieprzu. Do talerza z potrawą wrzucamy jeszcze drobno posiekany koperek. Smacznego.
Czytaj też: Ogórki kiszone a kwaszone – czym się od siebie różnią? Po które sięgać?