zupa ogórkowa
fot. Pixabay

Każdy wie, że kluczowym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że kwaśny smak potrawy można łatwo podrasować popularnym owocem. Chodzi tutaj o jabłko. Do zupy ogórkowej najlepiej nadaje się kwaśna odmiana – Szara Reneta.

Niżej zaprezentowany patent na zupę ogórkową zawiera coś więcej niż tylko owocowy niuans. Za sprawą mleczka kokosowego ta potrawa staje się niezwykle delikatna, a starannie dobrana mieszanka przypraw to gwarancja jej cudownego aromatu. Takiej odsłony warto spróbować.

Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem jabłka

Składniki:
1 l bulionu
8-10 średnich ogórków kiszonych
1 puszka mleka kokosowego
3 jabłka Szara Reneta (lub inna kwaśna odmiana)
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
biały pieprz
sól
słodka papryka
kurkuma

Do podania:
koperek
biały ryż

Sposób wykonania:
Jabłka i ogórki obieramy, a potem rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim owoce, a po chwili dorzucamy warzywa.

Zawartość patelni przekładamy do blendera, zalewamy produkty wywarem i miksujemy na gładki krem. Gęstość otrzymanej masy możemy precyzować ilością dodanego bulionu.

Krem znów przekładamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku odrobiną czerwonej papryki, a także pieprzem i solą Na koniec dosładzamy niewielką ilością miodu i zabielamy mlekiem kokosowym.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy i pieprzu. Do talerza z potrawą wrzucamy jeszcze drobno posiekany koperek. Smacznego.

Czytaj też: Ogórki kiszone a kwaszone – czym się od siebie różnią? Po które sięgać?


Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę