Z tym owocem zupa ogórkowa będzie smaczniejsza. Prosty przepis

zupa ogórkowa
fot. Pixabay

Każdy wie, że kluczowym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że kwaśny smak potrawy można łatwo podrasować popularnym owocem. Chodzi tutaj o jabłko. Do zupy ogórkowej najlepiej nadaje się kwaśna odmiana – Szara Reneta.

REKLAMA

Niżej zaprezentowany patent na zupę ogórkową zawiera coś więcej niż tylko owocowy niuans. Za sprawą mleczka kokosowego ta potrawa staje się niezwykle delikatna, a starannie dobrana mieszanka przypraw to gwarancja jej cudownego aromatu. Takiej odsłony warto spróbować.

Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem jabłka

Składniki:
1 l bulionu
8-10 średnich ogórków kiszonych
1 puszka mleka kokosowego
3 jabłka Szara Reneta (lub inna kwaśna odmiana)
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
biały pieprz
sól
słodka papryka
kurkuma

Do podania:
koperek
biały ryż

REKLAMA

Sposób wykonania:
Jabłka i ogórki obieramy, a potem rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim owoce, a po chwili dorzucamy warzywa.

Zawartość patelni przekładamy do blendera, zalewamy produkty wywarem i miksujemy na gładki krem. Gęstość otrzymanej masy możemy precyzować ilością dodanego bulionu.

Krem znów przekładamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku odrobiną czerwonej papryki, a także pieprzem i solą Na koniec dosładzamy niewielką ilością miodu i zabielamy mlekiem kokosowym.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem z dodatkiem kurkumy i pieprzu. Do talerza z potrawą wrzucamy jeszcze drobno posiekany koperek. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Ogórki kiszone a kwaszone – czym się od siebie różnią? Po które sięgać?