REKLAMA
ShareInfo.plPoradyJak naostrzyć noże? Sięgnij po ten produkt z łazienki

Jak naostrzyć noże? Sięgnij po ten produkt z łazienki

nóż kuchenny
fot. Pixabay

Mając ostre noże, możemy wykonywać codzienne czynności w kuchni przyjemniej i prościej. Niestety nawet najsolidniejsze modele i to z najwyżej półki z czasem się tępią. Dowiedz się jak naostrzyć noże bez specjalistycznych narzędzi. Jeśli wydaje Ci się, że to bardzo trudne, to jesteś w błędzie. Oto rewelacyjny domowy patent na ostrzenie noży bez użycia ostrzałki. Będzie Ci potrzebny tylko pewien artykuł z łazienki.

REKLAMA

Dlaczego noże kuchenne szybko się tępią?

Powodów może być kilka, m.in.:
-nieodpowiedni materiał deski do krojenia (najlepiej zaopatrzyć się w deskę drewnianą);
-niepoprawne mycie (noży nie należy myć w zmywarce ani w zlewie);
-stosowanie noży do innych celów (niekiedy zdarza się, że zamiast np. nożyczek czy otwieracza do puszek używamy noża, a takie postępowanie skutkuje stępieniem ostrza).

Jak naostrzyć noże? Sięgnij po ten produkt z łazienki

Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszymi sprzętami do ostrzenia noży są ostrzałki. Co jednak w sytuacji, gdy nie mamy w domu żadnego profesjonalnego narzędzia? Wtedy na ratunek przychodzi ten fenomenalny patent. Jest bardzo efektywny i sprawi, że Twoje noże kuchenne będą zawsze ostre.

Noże kuchenne naostrzysz przy pomocy pasty do zębów. Obecne w niej związki chemiczne poprawiają tarcie podczas ostrzenia noża.

REKLAMA

Najpierw wyciśnij sporą warstwę pasty na nóż – powinna pokryć całe ostrze. Potem odłóż tak wysmarowane narzędzie na około 60 sekund. Następnie weź talerz i obróć go do góry dnem – to będzie Twoja ostrzałka. Dno talerza posyp łyżeczką soli, polej też niewielką ilością octu, po czym uzyskanym roztworem wysmaruj boki dna talerza. Poczekaj, aż trochę zaschnie.

Teraz chwyć nóż i zacznij go przesuwać „na płasko” z góry na dół wzdłuż krawędzi dna talerza. Staraj się wykonywać to pod kątem około 20°. Na sam koniec nóż starannie umyj. Efekt z pewnością Cię zadowoli!

Innym sposobem jest ostrzenie noża o inny nóż. Jednak zabieg ten nie jest w pełni bezpieczny. A jeśli nieumiejętnie go przeprowadzisz, możesz sprawić, że stępią się oba noże.

REKLAMA

Zobacz też: Nożyczki będą ostre jak brzytwa. Wypróbuj trik ze śrubokrętem

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA