Śledzie to ryby, które Polacy uwielbiają. Goszczą na naszych stołach nie tylko od święta, ale i przez cały rok. Przepisów na ich przygotowanie jest naprawdę mnóstwo. Jeśli własnoręcznie robimy tę potrawę, musimy wcześniej dobrze wymoczyć filety. Znane sposoby warto odłożyć na bok i wykorzystać płyn, który na ogół ląduje w zlewie. Tak smacznych śledzi w życiu nie jadłeś!
Ten produkt idealnie nadaje się do moczenia śledzi
Kluczowym etapem podczas przyrządzania śledzi jest ich moczenie. Ten zabieg polepsza smak filetów i ich konsystencję. Mocząc ryby, pozbywamy się bowiem nieprzyjemnego, wyrazistego aromatu i nadmiaru soli. Są one wtedy bardziej kruche i prostsze w obróbce.
Wiele osób standardowo moczy je w wodzie lub w mleku. Warto jednak wypróbować inną opcję i wymoczyć śledzie w wodzie po ogórkach. Płyn ten zwykle wylewamy do zlewu, a to karygodny błąd. Taka zalewa sprawi, że filety oczarują wyjątkowym smakiem, a w dodatku sok nie będzie nas prawie nic kosztował. Smak i zapach śledzi można dodatkowo podrasować musztardą z olejem. Oto szybka receptura!
Przepis na pyszne śledzie
Składniki:
1 niewielka cebula
4 filety matjas
pół szklanki soku z ogórków kiszonych
pół szklanki oleju
pieprz do smaku
1 łyżeczka ulubionej musztardy
Przygotowanie:
Filety śledziowe zostaw na cały dzień do namoczenia. Następnego dnia pokrój je w grubsze paski. Obraną cebulę posiekaj w piórka. Wodę z ogórków połącz z musztardą, olejem i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj. Przyrządzoną mieszanką zalej rybę i cebulę. Wstaw przekąskę do chłodziarki na około dwie godziny. Smacznego!
Zobacz też: Jak długo przechowywać śledzie? Zawsze zwracaj uwagę na 1 szczegół