Wymieszaj drożdże z ryżem – zaskoczysz się tym przepisem. Przyda się on każdemu w wielu niespodziewanych sytuacjach.
Przepisy naszych prababć są niepowtarzalne i nie ma co ukrywać – najlepsze, bo zawsze wychodzą i są pyszne. Zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki drożdżowe to najlepsze receptury miały właśnie prababcie. Jednym z najlepszych przepisów jest ciasto drożdżowe na ryżu. Idealne jako chleb, można dodać wiele różnych dodatków, na przykład słonecznik czy żurawinę. Ryż sprawi, że po upieczeniu chlebek będzie przepyszny, mięciutki i świeży na następny dzień. Przepis znajdziesz poniżej.
Wymieszaj drożdże z ryżem. Genialny przepis z dawnych lat
Składniki:
» 1 niepełna szklanka umytego ryżu
» 3 szklanki wody
» 100 ml mleka
» 1 łyżka cukru
» 1 łyżeczka suszonych drożdży
» pół łyżeczki soli
» 3 szklanki mąki
» 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ryż wsyp do garnka i zalej wodą, następnie gotuj na wolnym ogniu zgodnie z czasem gotowania na opakowaniu. Odcedź na sitku i przesyp ugotowany ryż do większej miseczki, następnie odstaw na 15 minut by przestygł.
Do szklanki wlej lekko ciepłe mleko, a potem dodaj cukier oraz suszone drożdże. Całość wymieszaj i wlej do przestygniętego ryżu. Wsyp ryż i pomieszaj, następnie dodawaj mąkę przesianą przez sitko cały czas mieszając delikatnie. Na koniec wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj krótko, a potem przykryj folią miskę i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto prosto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
I gotowe, smacznego!