Przepis Ewy Wachowicz na pyszną drożdżówkę. Idealna na śniadanie

Fot. Facebook Ewa Wachowicz

Pieczenie ciast, na pewno wielu osobom wydaje się dość skomplikowane. Przez to część ludzi rezygnuje z przygotowania domowych wypieków. Owszem, pieczenie ciast wymaga trochę cierpliwości i skrupulatności. Jednak ta receptura pokazuje, że pieczenie może być łatwe, a do tego przyjemne. Apetyczna drożdżówka, której autorką jest Ewa Wachowicz przyciągnie uwagę nawet niejednego niejadka, a poza tym jest świetną propozycją na śniadanie. Warto zaryzykować i upiec pyszne ciasto.

REKLAMA

Ewa Wachowicz przygotowuje drożdżówki z następujących składników

Na ciasto:
3 jajka
1 szklanka mleka
150 g cukru
2 żółtka
700 g mąki tortowej
75 g mąki tortowej (na zaczyn)
15 g cukru waniliowego
120 ml oleju
80 g drożdży
skórka pomarańczowa
2 g soli

Na kruszonkę:
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
¼ kostki – masła

REKLAMA

Gwiazda zamieściła przepis na drożdżówkę na swojej stronie internetowej. Oto przygotowanie krok po kroku.

Pierwszym etapem jest zrobienie zaczynu. Należy rozpuścić drożdże w mleku, dodać cukier i mąkę. Zaczyn okryć i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po upływie określonego czasu, gdy rozczyn wyrośnie, pozostaje wymieszać go z innymi składnikami na ciasto.

REKLAMA

Ciasto powinno się wyrabiać ręcznie przez co najmniej pół godziny. Potem trzeba odstawić je w ciepłe miejsce. Gdy drożdżówka podwoi swoją objętość (zajmuje to przeważnie 1,5 godziny), należy przełożyć ją do formy wysmarowanej masłem. Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kwadrans.

Kruszonka:
Aby przyrządzić kruszonkę należy utrzeć masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz mąką, a następnie włożyć masę do lodówki. Schłodzoną kruszonką posypać drożdżówkę. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C, przez około 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto przy użyciu patyczka. Jeśli po wbiciu i wyjęciu patyczek będzie suchy, to znak, że deser jest gotowy.

Podziel się: