Jeden składnik i ciasto będzie puszyste jak chmurka i mięciutkie. Ten trik dotyczy każdego z ciast z wyjątkiem kruchych wypieków.
Czy wiedziałeś o tym, że istnieje pewien „uniwersalny” składnik, który nadaje puszystości, wilgotności i smaku każdemu z ciast? Jeśli nie, to koniecznie dowiedz się dlaczego warto o nim pamiętać podczas robienia babki czy murzynka.
Jeden składnik i ciasto będzie puszyste niczym chmurka. Genialny patent
Dodaj do ciasta zsiadłe mleko zamiast zwykłego, a ciasto będzie po upieczeniu nieziemsko lekkie, mięciutkie i puszyste. Zsiadłe mleko utrzyma wilgoć, a to znacznie wpłynie na puszystość ciasta i dzięki temu pięknie wyrośnie i zachowa wilgotne wnętrze nawet na drugi dzień po upieczeniu.
Warto to wypróbować, dotyczy to każdego wypieku – babeczek, ciast typu babka czy murzynek. Wyjątkiem są kruche ciasta, pozbawione puszystości. Przepis na pyszne kruche ciasto znajdziesz tutaj.