Dodaj to do zupy gulaszowej, a przekonasz się, że może być jeszcze lepsza w smaku. Przepis znajdziesz poniżej.
Zupa gulaszowa to tradycyjne danie kuchni węgierskiej i słowackiej. Jest bardzo sycąca, smaczna i wyrazista. Ale mało kto wie, że można jeszcze bardziej podkręcić jej smak – wystarczy dodać do niej upieczoną paprykę. Będzie obłędna! Poznaj przepis.
Dodaj to do zupy gulaszowej. Będzie obłędna w smaku
Składniki:
» 500 g wołowiny (łopatka lub szponder)
» 2 cebule
» 2 papryki upieczone
» 3 ząbki czosnku
» 2 łyżki mąki pszennej
» 2 łyżki papryki wędzonej
» 1 łyżeczka słodkiej papryki
» 1 łyżeczka kuminu
» 1/2 łyżeczki kminku
» 1/2 łyżeczki ostrej papryki
» 1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego
» 2 łyżki koncentratu pomidorowego
» sól i pieprz do smaku
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Upiecz paprykę w piekarniku – 200 stopni przez 20 minut. Zawiń ją przedtem folią aluminiową.
Mięso, cebulę i czosnek drobno pokrój. Podsmaż mięso na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu na złoty kolor, następnie przełóż do garnka. Podsmaż cebulę i czosnek, a potem dodaj do mięsa. Dodaj mąkę, paprykę wędzoną, słodką paprykę, kumin, kminek, następnie ostrą paprykę.
Pomieszaj i smaż kilka minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i bulion. Upieczoną paprykę pokrój i wrzuć do zupy, następnie gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!