Wielkanoc coraz bliżej. Z tej okazji Anna Lewandowska postanowiła pokazać wszystkim, jak serwuje świąteczną białą kiełbasę. Jej patent jest wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie!
Ania Lewandowska często w swoich przepisach na zdrowe dania używa dość nietypowych składników, ale tym razem postawiła na zupełną klasykę. Biała kiełbasa w jej wydaniu to prawdziwy fenomen, którego nie może zabraknąć na stole podczas Świąt Wielkanocnych.
Aczkolwiek wędlina przyrządzona przez Lewandowską nie jest podana w tradycyjny sposób. Gwiazda zapieka ją bowiem z kilkoma pysznymi i aromatycznymi dodatkami. Spróbujcie przygotować świąteczną kiełbasę tak samo. Nie pożałujecie!
Przepis Anny Lewandowskiej na pieczoną białą kiełbasę
Składniki:
1 biała cebula
6 białych kiełbas
4 ząbki czosnku
2 małe czerwone cebule
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól
szczypta oregano
szczypta majeranku
szczypta bazylii
Przygotowanie:
Kiełbasę gotować z czerwoną cebulą, pieprzem i szczyptą soli przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć wędlinę i przenieść ją do naczynia żaroodpornego, natomiast czerwoną cebulę wyjąć i ułożyć na talerzu.
Obrać białą cebulę i pokroić w cienkie piórka. Do kiełbasy dorzucić czosnek, gałązki rozmarynu i rozdrobnioną cebulę. Posypać wszystko bazylią, majerankiem, oregano i piec przez kwadrans w nagrzanym do 170°C piekarniku. Później kiełbasę skropić oliwą z oliwek i podać z ugotowaną czerwoną cebulą. Smacznego!
Zobacz też: Tajemny składnik placków ziemniaczanych. Przepis Lewandowskiej