Tajemny składnik placków ziemniaczanych. Przepis Lewandowskiej
Placki ziemniaczane to kwintesencja polskiej kuchni. Anna Lewandowska wzbogaca je o liście szpinaku, dzięki czemu potrawa jest zdrowsza i ma bardziej urozmaiconą teksturę. Z takich placków będą zadowoleni nawet najbardziej wybredni.
REKLAMA
Kto powiedział, że placki ziemniaczane muszą być tłuste i ciężkostrawne? Żona Roberta Lewandowskiego wrzuca do masy szpinak i używa bezglutenowych mąk, otrzymując wybitny przysmak, który na pewno spodoba się waszym bliskim. Drobna modyfikacja przepisu przynosi spektakularne efekty. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane wg przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
150 g szpinaku świeżego bądź mrożonego
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
20 g mąki kukurydzianej
1 duże jajo
pieprz i sól do smaku
1-2 ząbki czosnku
10 g mąki owsianej
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
posiekany koperek według uznania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i rozdrobnij na małych oczkach tarki. Podobnie zrób z czosnkiem i cebulą, ale nie musisz ich wcześniej myć. Szpinak umyj albo rozmroź – mrożone liście dokładnie odsącz. Dodaj je do ziemniaków, wsyp także mąki i koperek. Wbij jajko, po czym całą masę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz, łyżką formuj owalne placki średniej wielkości i smaż na niedużym ogniu, aż staną się złociste z dwóch stron. Osusz usmażone placki z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na ręcznik papierowy i serwuj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
REKLAMA