Jeśli przepadasz za potrawami, do których używa się jajka na twardo, to na pewno doskonale wiesz, że ich obieranie wcale nie jest prostą sprawą. Jedną z najczęstszych zagwozdek jest przywieranie białka, które odłącza się wraz ze skorupką. Ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, warto poznać koneserskie triki na szybkie i zwinne obranie jajka. Tym samym zaoszczędzisz swój czas, nerwy i będziesz delektować się smakiem swoich ukochanych dań.
Obieranie ugotowanych jajek w Święta Wielkanocne jest normalnością. Używamy ich do sałatki jarzynowej, święconki czy żurku – wtedy, warto dopilnować, by prezentowały się apetycznie. W takiej sytuacji ważne będzie ich obranie. Czynność wcale nie jest łatwa, ale istnieją pewne metody, które znacznie mogą uprościć życie.
Jak szybko obrać jajko?
Istnieje kilka sposobów, które uefektywnią ten żmudny proces. Liczy się tu nie tylko strategia ich gotowania, ale także pewne patenty, które zdradzamy poniżej. Dzięki temu jajka zachwycą zarówno wyglądem, jak i smakiem w trakcie świątecznego śniadania.
Aby obierać jajka bezproblemowo i przyjemnie, powinieneś:
-do gotowania przeznaczyć jajka co najmniej 3-dniowe;
-do jajek, które się gotują dodać trochę soli, sody oczyszczonej lub octu: skorupki odejdą zdecydowanie łatwiej, a jeśli kurzy produkt pęknie w trakcie gotowania, to białko pozostanie wewnątrz;
-gorące jajka po obróbce termicznej, natychmiast zalać chłodną wodą: wskutek działania temperatury jajko lepiej się obkurcza i obiera;
-obierać jajko od grubszego końca: bo właśnie tam pod skorupką obecny jest pęcherzyk powietrza;
Poza tym możesz po ugotowaniu obtłuc jajka i pozostawić je przez kilka minut w chłodnej wodzie, a do obierania użyć łyżeczki – skorupkę najpierw obtłucz, a potem wsuń pod nią sztuciec.
Zobacz też: Upierz tak obrus. Nawet nie będziesz musiał go prasować!