Amerykańskie ciasto marchewkowe to prawdziwy sztos. Dodaj 1 extra składnik

ciasto marchewkowe
fot. screen Youtube / Rabeas Kitchen

Ciasto marchewkowe to bardzo prosty i smaczny wypiek, który udaje się za każdym razem. Dużą popularnością cieszy się szczególnie jesienią. Październik to idealny miesiąc, by przygotować ten rarytas. Deser w stylu amerykańskim z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pięknie wyrasta w piekarniku, a po upieczeniu jest puszysty i bajecznie pyszny.

REKLAMA

Przygotuj ciasto marchewkowe po amerykańsku – zachwytom nie będzie końca

Ciasto z warzywną nutą wygląda niezwykle elegancko i cudownie pachnie cynamonem oraz wanilią. Sekretem jego smaku jest ananas. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny i jeszcze bardziej aromatyczny. Natomiast dodając do masy trochę orzechów włoskich, sprawisz, że ciasto przyjemnie chrupnie, ale możesz je pominąć, jeśli zależy Ci na uzyskaniu perfekcyjnie gładkiej konsystencji. Natomiast słodka polewa na bazie serka Philadelphia to raj dla podniebienia.

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe w stylu amerykańskim

Składniki:
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
2-3 średnie starte marchewki (ok. 1,5 szklanki)
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 szklanka cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 plasterków ananasa z puszki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich (można pominąć)

Na polewę (na sporą formę możesz podwoić ilość):
2 łyżki miękkiego masła
12 dag serka Philadelphia (1 opak.)
kilka kropli soku z cytryny
3/4 szklanki cukru pudru

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Jajka ubij z cukrem waniliowym i cukrem brązowym na puszystą mieszankę, sukcesywnie wsypuj mąkę połączoną z cynamonem, sodą, solą i proszkiem do pieczenia, dodaj też sok z ananasa i olej. Wszystko miksuj, a następnie wrzuć ananasy pokrojone w kostkę, startą na tarce marchewkę i opcjonalnie pokrojone orzechy, wszystko dokładnie mieszaj. Powstałe ciasto wylej do prostokątnej blachy i piecz przez ok. 45 minut.

Teraz zrób polewę: wszystkie produkty zmiksuj na aksamitną masę, a potem rozprowadź na wystudzonym deserze. Smacznego.

Czytaj też: Legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wychodzi idealne za każdym razem

Podziel się: