Babeczki z cukinii to rewelacyjna przekąska. Można zrobić je na podwieczorek albo lunch. Poznaj przepis, który powinien wypróbować każdy. Takich babeczek z pewnością jeszcze nie jadłeś!
Mini babeczki przypominają też trochę zapiekanki. Bazują na pysznej cukinii, która nadaje im smaku i lekkości. Świetnie sprawdzą się na różne okazje. Pokochają je wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Poznaj przepis.
Babeczki z cukinii – idealne na kolację
Składniki:
» 1 średniej wielkości cukinia
» 1 marchewka
» 115 g twarogu (1/2 szklanki 2 łyżki)
» 50 g mąki pszennej (¼ szklanki)
» 1 wymieszane jajko
» sól i pieprz do smaku
» 1 łyżka oregano lub szczypiorku
» 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
» 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a następnie wyciśnij z niej nadmiar wody. Zetrzyj marchewkę na tarce i dodaj do cukinii.
Dodaj kolejno twaróg, mąkę, rozmieszane jajko, sól i pieprz, oregano lub szczypiorek, czosnek granulowany i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj energicznie.
Masę układaj w kokilkach, albo w foremce do babeczek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a potem piecz przez 20-25 minut. Smacznego!