babka piaskowa

Babka piaskowa to ciasto bardzo popularne i lubiane. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto, bo nie wymaga doświadczenia w kuchni, ani dużego wkładu naszego czasu. Jak zrobić babkę, żeby była miękka i puszysta? Kluczem jest odpowiedni przepis, który zawiera prawidłowo skomponowane proporcje składników. Poznaj rewelacyjną recepturę!

Babka to wyśmienite ciasto na każdą okazję – do kawy, herbaty, na imprezę, spotkanie i święta. Poznaj przepis, który wyjdzie każdemu – nawet tym, którzy są zupełnie początkujący. Robi się ją błyskawicznie, ale trzeba pamiętać o prawidłowych proporcjach, bo może wyjść zbita i twarda, a w piekarniku słabo wyrośnie.

Bardzo ważne, żeby przed przygotowaniem ciasta wyjąć jajka i tłuszcz wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Istotne jest też ubicie żółtek z cukrem i białek na sztywną pianę – dzięki temu babka będzie idealna.

Babka piaskowa – najlepszy i prosty przepis

babka piaskowa

Składniki:

» 250 g masła lub margaryny

» 200 g cukru

» 4 jajka

» szczypta soli

» 200 g mąki pszennej

» 100 g skrobi ziemniaczanej

» 1 łyżeczka proszku do pieczenia

» opcjonalnie: sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wymieszaj. Białka oddziel od żółtek.

2. Masło ucieraj dodając partiami cukier do momentu, aż uzyskasz gładką i puszystą masę. Możesz zrobić to mikserem, ale lepiej ucierać ręcznie.

3. Dodawaj po jednym żółtku i ciągle ucieraj masę. Dodaj też sok z cytryny, jeśli chcesz by babka miała nutę cytrynową. Wsypuj po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodając mąkę, mieszaj tylko do połączenia się składników.

4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodaj do masy i mieszaj bardzo delikatnie.

5. Formę, blaszkę czy keksówkę – średnica 25cm – wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z funkcją góra-dół. Piecz przez około godzinę, sprawdzaj pod koniec patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas pieczenia może się nieco różnić. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub lukrem, który możesz zrobić samodzielnie.

Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości