Banan, czyli wszystko co musisz wiedzieć o tym owocu. Dowiedz się, jakie posiada wartości odżywcze

banan

Prawdą jest, że każdego dnia powinniśmy spożywać zarówno owoce, jak i warzywa. Światowa Organizacja Zdrowia jasno wskazuje, że powinno to być pomiędzy 400 g a 800 g. Czy jest to dużo? Patrząc na to, że dziennie średnio spożywamy od 3 do 5 posiłków, wcale nie jest to wygórowana liczba. Należy dbać o zbilansowaną dietę bogatą właśnie w te elementy. Banan to jeden z owoców, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Dowiedz się więcej, jakie ma wartości odżywcze, składniki mineralne czy witaminy.

  1. Banan – kilka słów o tym owocu
  2. Wartości odżywcze bananów
  3. Kto powinien spożywać banany?
  4. Czy kobiety w ciąży mogą jeść banany?

Banan – kilka słów o tym owocu

Banan to nic innego jak tropikalny owoc, który uprawiany jest głównie w strefie międzyzwrotnikowej. Naturalnie spotkamy go w krajach Ameryki Południowej oraz Północnej, Afryce oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Zazwyczaj ten żółty owoc ma wielkość od około 10 cm do 15 cm, jednak można także spotkać największe okazy, które osiągają nawet 30 cm długości. Najczęściej, zrywane są niedojrzałe banany, które lądują na statkach. Podczas swojej drogi, owoce dojrzewają.

Gatunki bananów

Mówi się, że istnieje około 800 odmian bananów. My przytoczymy jednak kilka bardzo popularnych gatunków. Najpopularniejsze to:

  • niebieskie banany,
  • czerwone banany,
  • zielone banany
  • czy plantany, których nie powinno się spożywać na surowo.

Wartości odżywcze bananów

Warto wdrożyć do swojej codziennej diety banany. Posiadają mnóstwo składników mineralnych oraz witamin, banany dostarczają między innymi:

  • witaminę C, A, E, K,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor.

Więcej przeczytasz o tym tutaj: https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/wlasciwosci-bananow-kalorie-witaminy-wartosci-odzywcze-indeks-glikemiczny/.

Właściwości bananów są prozdrowotne. Przede wszystkim to zdrowe owoce, które poprawiają samopoczucie czy mogą pomóc w walce z nadprogramowymi kilogramami. Więcej przeczytasz poniżej.

Ile kalorii i cukru ma banan?

Owoce oraz warzywa zazwyczaj są niskokaloryczne. Przeciwieństwem jednak jest banan. Osoby, które pragną pozbyć się nadwagi muszą uważać na te żółte owoce. Co prawda, banan pozytywnie wpływa na utratę kilogramów, jednak musimy podkreślić, że 100 g tego owocu to około 88-95 kcal. Przeważnie banan waży od około 90 g do nawet 200 g. Oznacza to, że może on mieć od 105 kcal do nawet 190 kcal. Zazwyczaj średniej wielkości banan waży około 120 g, dlatego ma on mniej więcej 114 kcal.

Z kolei, banan w 100 g ma około 24 g cukru. Jest to całkiem wysoki wynik i oznacza, że banany mają sporo cukru.

W tym miejscu warto również podkreślić, że im banan jest dojrzalszy tym ma on wyższe kalorie, a także wysoki indeks glikemiczny. Wszystko dlatego, że wraz z dojrzewaniem, skrobia w bananie jest stopniowo przekształcana na cukry proste. Jaki jest zatem indeks glikemiczny bananów? Bardzo dojrzałe banany mają indeks glikemiczny na poziomie około 70, dlatego nie warto włączać tego owocu do diety diabetyka. Pamiętajmy jednak, że niedojrzałe owoce będą miały nieco mniejszy.

Kto powinien spożywać banany?

Jak już zostało wspomniane, banany są bogatym źródłem potasu (zupełnie podobnie jak pomidory, dowiedz się więcej: https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/pomidor-kalorie-i-wartosci-odzywcze/) oraz witamin, jak np. witamina C czy A. Banany zawierają również magnez czy wapń. Spożywanie bananów jest wskazane w przypadku wrzodów żołądka. Wszystko dlatego, że mają one zdolność do neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego. Owoce te sprawdzą się podczas problemów żołądkowych. Poprawią pracę przewodu pokarmowego oraz pracę jelit i nie uszkodzą błony śluzowej żołądka.

Banany mogą obniżyć poziom cholesterolu. Wszystko dlatego, że w swoim składzie posiadają wysoką zawartość pektyn (jest to rodzaj błonnika pokarmowego).

Jeść banany można również na diecie. Mimo swej wysokiej kaloryczności, owoce te posiadają właściwości, które przyspieszają metabolizm. Banany dodają energii. Szczególnie po ciężkim treningu będzie to doskonały zastrzyk energii.

Czy kobiety w ciąży mogą jeść banany?

Jak najbardziej, a nawet jest to wskazane. Kobiety w ciąży mogą jeść banany. Przed porannymi mdłościami, leżąc już nawet w łóżku, warto zjeść banana. Przede wszystkim dokuczliwe dolegliwości zostaną złagodzone, a banan dostarczy również żelaza, które zapobiega między innymi anemii. Ponadto, doskonale sprawdzi się w przypadku kobiet ciężarnych, które uskarżają się na dokuczliwą zgagę. Banany także przyniosą ulgę.

Chipsy bananowe, koktajle i ciasta

Jednego banana dziennie powinniśmy zjadać śmiało. Jednakże, ten owoc można jeść w nieco innej postaci. Chipsy z bananów to zdrowsza alternatywa popularnych, tłustych chipsów. Można kupić gotowe, ale także przyrządzić je samodzielnie w domu. Oprócz tego, doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle, które w połączeniu z innymi owocami i warzywami stanowić będą bombę witaminową bogatą w witaminy C i nie tylko. Ciasto bananowe czy też chlebek bananowy doskonały okaże się, jeśli będzie przyrządzony z dojrzałych bananów, czyli owoców, które mają ciemne plamy na żółtej skórce.

Warto te owoce wprowadzić do swojej diety. Mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, żołądek czy są doskonałym elementem przy diecie odchudzającej.

Podziel się: