Bazie czy też „białe kotki” to ewidentny symbol wiosny. Są piękne, białe i miękkie. Często przynosimy je do domu, ponieważ stanowią uroczą dekorację. To również stale towarzyszący element Świąt Wielkanocnych, które są coraz bliżej. Dowiedz się, co zrobić, by bazie w wazonie nie zwiędły tak szybko.
Bazie to piękna wiosenna ozdoba
Bazie, białe kotki goszczą w wielu mieszkaniach, nadając wnętrzom wyjątkowego klimatu. Podczas Świąt Wielkanocnych nie możemy o nich zapomnieć. Mają nie tylko atrakcyjny wygląd, ale są także przemiłe w dotyku. Zaczynają rosnąć na wierzbach już zimą, a wiosną kwitną na żółto. Często spotkamy je w parkach lub na łąkach, a poza tym możemy je hodować w ogrodzie.
Jeśli masz zamiar zasadzić wierzbę, to kieruj się głównie typem ulistnienia i rozrostu, a także strojnością rośliny. Według fachowców najlepsze będą wierzby niskopienne i bujne o okrągłym pokroju. Takie drzewka są symetryczne i niezbyt duże, więc idealnie nadają się do ogrodu. Ponadto są odporne na niestałe warunki pogodowe, a także szkodniki.
Bazie w domu. Jak o nie dbać?
Bazie w wazonie wymagają pielęgnacji, zresztą jak każda żywa roślina. Ale nie potrzebują wody. Po ścięciu gałązki przechowuj w ciemnym i zimnym miejscu. Natomiast wiosną, kiedy mają zamienić się w dekorację pokoju, nie umieszczaj ich w wazonie z wodą, ponieważ bardzo tego nie lubią.
Trzymaj je suche we flakonie. Dzięki temu przetrwają nawet kilka miesięcy. Z biegiem czasu zaczną obsychać, nie oblecą i pozostaną w takiej samej postaci. Jeśli włożysz bazie do wody, to zaczną kwitnąć, zmienią kolor na żółty, aż w końcu zgniją. Wtedy będziesz musiał je wyrzucić, a przecież nie na tym Ci zależy.
Herbata z bazi to środek na wzmocnienie odporności
Uważasz, że nie ma lepszego antidotum na przeziębienie niż cytryna? Owszem, cytryna bardzo pomaga w trakcie choroby, ale istnieją też inne naturalne specyfiki, np. bazie. To prawdziwa kopalnia substancji odżywczych. Jeśli chcesz wzmocnić swoje zdrowie i układ odpornościowy, przyrządź herbatę właśnie z bazi. Przyszykuj kilka gałązek, umyj je i zalej gorącą wodą. Potem dosłodź miodem. Po 10 minutach parzenia napój jest gotowy!
Czytaj też: Wrzuć to do wody. Tulipany w wazonie będą stały dłużej