Jeśli brakuje nam pomysłu na szybki obiad bez dodatku mięsa, tortilla z dominującą ilością awokado wydaje się być znakomitym pomysłem. Poniższy przepis pozwala przyrządzić szybki i smaczny obiad.
Składniki:
6 tortilli pszennych, kukurydzianych lub, jeśli jesteśmy na diecie, bezglutenowych
2 awokado
puszka kukurydzy
150 g sera typu cheddar
kilka kropel ostrego sosu typu Sriracha
2 limonki
jedna ostra papryczka (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Miękkie awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy przy użyciu widelca. Dodajemy sok wyciśnięty z dwóch limonek i ewentualnie drobno pokrojoną ostrą papryczkę. Można też dodać kilka kropel sosu Sriracha.
Do awokado dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Mieszanką smarujemy placki tortilli. Na każdym z nich rozsypujemy starty ser cheddar. Masę przykrywamy czystą tortillą. Potem rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy placki z obu stron. Serwujemy posypane kolendrą.