Pasztet dla wielu osób jest świetnym sposobem na wzbogacenie każdego posiłku, również w okresie Wielkanocy. Wegetariańska wersja absolutnie nie odstaje od niego swoim smakiem.
Możliwość przyrządzenia pasztetu w wersji bezmięsnej zachwyca coraz większą liczbę ludzi. Poniższy przepis udowadnia, że może przygotować go każdy, nawet najmniej doświadczony w kuchni.
Składniki:
500 g marchewki
250 g czerwonej soczewicy
250 g ciecierzycy z puszki
90 g kaszy jaglanej
30 ml oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
650 ml bulionu warzywnego
2 jajka
5 g papryki wędzonej w proszku
2 g pieprzu ziołowego
2 g kurkumy
odrobina startego imbiru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, w międzyczasie podgrzewając na patelni oliwę. Smażymy aż do zeszklenia, po czym dodajemy czosnek. Dodatkowo dodajemy startą marchewkę i imbir i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dolewamy 250 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy suchą czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną i przyprawy. Smażymy aż do całkowitego wchłonięcia płynu.
Odcedzamy ciecierzycę z puszki i blendujemy z usmażoną masą i jajkami (można z nich zrezygnować). Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, przekładamy pasztet do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy go w 180 stopniach przez godzinę.