REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBezmięsny pasztet, czyli znakomity pomysł na każdą okazję

Bezmięsny pasztet, czyli znakomity pomysł na każdą okazję

Fot. Pixabay.com

Pasztet dla wielu osób jest świetnym sposobem na wzbogacenie każdego posiłku, również w okresie Wielkanocy. Wegetariańska wersja absolutnie nie odstaje od niego swoim smakiem.

REKLAMA

Możliwość przyrządzenia pasztetu w wersji bezmięsnej zachwyca coraz większą liczbę ludzi. Poniższy przepis udowadnia, że może przygotować go każdy, nawet najmniej doświadczony w kuchni.

Składniki:

500 g marchewki
250 g czerwonej soczewicy
250 g ciecierzycy z puszki
90 g kaszy jaglanej
30 ml oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
650 ml bulionu warzywnego
2 jajka
5 g papryki wędzonej w proszku
2 g pieprzu ziołowego
2 g kurkumy
odrobina startego imbiru
szczypta soli

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę, w międzyczasie podgrzewając na patelni oliwę. Smażymy aż do zeszklenia, po czym dodajemy czosnek. Dodatkowo dodajemy startą marchewkę i imbir i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie dolewamy 250 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy suchą czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną i przyprawy. Smażymy aż do całkowitego wchłonięcia płynu.

Odcedzamy ciecierzycę z puszki i blendujemy z usmażoną masą i jajkami (można z nich zrezygnować). Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, przekładamy pasztet do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy go w 180 stopniach przez godzinę.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA