Biała kiełbasa powodzeniem cieszy się szczególnie teraz – w okresie świąt Wielkanocnych. Niebawem wyląduje na naszych talerzach np. w żurku. Chociaż jej pieczona wersja też smakuje niczego sobie. O ile jest dobrze przygotowana. Jak przyrządzić tę wędlinę, by zachwyciła soczystością? Nic trudnego, wystarczy jeden prosty patent. Smak i konsystencja białej kiełbasy oczarują wszystkich domowników i gości.
Biała kiełbasa wyjdzie taka, jak lubisz
Biała kiełbasa powinna być w święta wyjątkowo smaczna. Niestety czasami pętko wychodzi twarde i suche, a przecież nie o taki efekt chodzi. Każdy oczekuje, że wędlina będzie soczysta i smaczna, ale przyrządzenie ideału nie zawsze kończy się pomyślnie. Zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Na szczęście istnieje opcja, by kiełbaska zawsze była na medal.
Ten produkt wpływa na soczystość białej kiełbasy
Wyjmij z lodówki karton mleka i odlej 1/2 szklanki, a następnie wlej płyn wprost do wody, w której parzysz wędlinę na święta. Dzięki temu będzie miękka, soczysta i wilgotna. Moczenie w mleku i wodzie przez 30 minut przed obróbką termiczną też wchodzi w grę.
Przepis na soczystą białą kiełbasę
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
2 łyżki majeranku
pół kg cebuli
ziele angielskie
4 liście laurowe
pół szklanki mleka
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w półplasterki, dodaj przyprawy i mieszaj. Wędlinę nakłuj gdzieniegdzie przy pomocy wykałaczki, a potem przełóż ją do naczynia z wodą. Wlej 1/2 szklanki mleka i mocz przez pół godziny. Po tym czasie wyciągnij pętka z mieszanki.
Formę żaroodporną wysmaruj w środku masłem, umieść w niej kawałki cebuli, a na niej kiełbasę. Znów przykryj ją cebulą i formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Kiełbasa powinna się piec pod pokrywką przez 1 godz. 15 minut (do momentu, aż cebula zmięknie). Na chwilę przed końcem obróbki cieplnej możesz zdjąć pokrywkę. Wtedy wędlina zezłoci się i zyska chrupiącą skórkę.