Niewątpliwym specjałem polskiej kuchni jest pyszny i aromatyczny bigos. Jego przygotowanie wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, jednak w wersji Karola Okrasy wystarczy na to zaledwie 25 minut.
Odpowiednio przygotowany bigos potrafi zachwycić wszystkich domowników i gości. Mało kto jednak wie, że do jego przygotowania wystarczy niecałe pół godziny. Propozycja Karola Okrasy udowadnia, że w takim czasie możemy otrzymać równie idealną potrawę, co gotowaną przez kilka godzin.
Składniki:
100 g wędzonego boczku
300 g schabu
świeża białą kapusta 200 g
kiszona kapusta 200 g
cebula
5 suszonych śliwek
30 g smalcu
5 g suszonego majeranku
4 liście laurowe
50 ml sosu worcestershire
100 ml czerwonego wina wytrawnego
15 g miodu
5 g kolendry
odrobina soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę i podsmażenia go na patelni. Czekamy aż tłuszcz zacznie się wytapiać, po czym dodajemy pokrojony schab. Całość smażymy na smalcu przez około pięć minut, doprawiając w tym czasie solą i pieprzem.
Po zdjęciu mięsa z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekane suszone śliwki i poszatkowaną białą kapustę, a także kolendrę i liście laurowe. Po chwili dodajemy odrobinę wody i majeranek, po czym dusimy przez kilka minut.
Na koniec wszystkie składniki wzbogacamy o posiekaną kiszoną kapustę, po czym kontynuujemy duszenie, aż bigos straci trochę wody. Wszystko na koniec doprawiamy sosem worcestershire, czerwonym winem i miodem. Zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody. Potem podajemy. Smacznego!