bigos mazowiecki
fot. screen Youtube / Kasia In

Tradycyjny bigos jest lekko kwaśny i mocno słony. Można w nim wyczuć smak mięsa oraz aromatycznych przypraw. Jego mazowiecka odsłona zawiera także dodatek jabłka. Owoc nadaje potrawie słodkości i wydobywa więcej zapachu z kapusty.

Recepturę na bigos wymyślili prawdopodobnie myśliwi, którzy nie mogli pozwolić sobie na szykowne posiłki w terenie i musieli posiłkować się tym, co akurat mieli w zasięgu ręki. Były to zazwyczaj spore ilości mięsa oraz produktów, które się szybko nie psuły, np. kiszona kapusta.

Oprócz znanych składników bigos mazowiecki wzbogaca się także o kilka soczystych, twardych jabłek. Dzięki nim specjał nabiera słodkiego posmaku, który uwypukla smak innych produktów obecnych w przepisie.

Bigos mazowiecki – przepis

Składniki:
1 l rosołu
2 główki białej kapusty
3 twarde jabłka
800 g kapusty kwaszonej
1 pęczek włoszczyzny
400 g kiełbasy
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny
pieprz i sól
kminek
50 g powideł śliwkowych

Wykonanie:
Myjemy i szatkujemy zwykłą kapustę. Przekładamy ją do większej miski. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, siekamy i łączymy z surową kapustą. Kiełbasę kroimy w plastry. Wołowinę i wieprzowinę oczyszczany, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju, aż ładnie się zarumienią. Potem dorzucamy do nich kiełbasę i ją także podsmażamy. Do mięsa dodajemy kapustę, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy, aż mięso zmięknie. Dodajemy jabłka pokrojone kostkę, kminek, rozdrobnioną włoszczyznę i powidła. Dusimy wszystkie składniki, aż nabiorą ciemnej barwy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna