Przypalona kuchenka to zwykle efekt wielkiego gotowania. Ślady po sosach, strzelającym tłuszczu czy kawałkach mięsa znikną bezpowrotnie, gdy skorzystasz z tej pomysłowej metody na czyszczenie sprzętu. Nawet przypalenia nie będą stawiać oporu.
Na liście środków do zwalczania brudu na kuchence numerem 1 jest roztwór wody z octem. Wystarczy przelać go do butelki ze spryskiwaczem i skropić zabrudzenia na urządzeniu, a potem wszystko przetrzeć delikatną gąbką. A oto inne znakomite sposoby na usuwanie przypaleń z kuchenki gazowej:
• olej roślinny na ręczniku papierowym;
• posypka z sody oczyszczonej, którą wciera się lekko mokrą szmatką;
• woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń;
• papka z sody oczyszczonej i ciepłej wody;
• kwasek cytrynowy.
Pierwsza z wymienionych metod dobrze radzi sobie z zaschniętymi pozostałościami tłuszczu. Potem trzeba tylko zetrzeć nieczystości gąbką z niewielką ilością płynu uniwersalnego. Pozbawiony zanieczyszczeń sprzęt AGD można na sam koniec wypolerować np. oliwą w spreju. Wówczas brud nie będzie lgnął do niego tak szybko.
Pogromca przypalenizny na kuchence
Ten patent szczególnie przyda się osobom, które na co dzień dużo gotują. Zabrudzenia i dymna woń przypalenizny pogarszają estetykę potraw. Warto więc domowe sposoby na czyszczenie kuchenki mieć w małym paluszku. Nowoczesnym trikiem na przypalenia na kuchence jest mieszanka coli z płynem do naczyń. Zaskakujące? Być może, ale to naprawdę działa.
Szklankę napełnij colą do połowy, lekko, ale starannie połącz z kieliszkiem płynu do mycia naczyń. Teraz specyfik rozprowadź na powierzchni kuchenki, przy pomocy miękkiej szmatki. Całą robotę wykona za ciebie kwas fosforowy. Rozprawi się z przypaleniami i innymi trwałymi nieczystościami w ekspresowym tempie. Po kilku minutach kuchenka będzie jak nowa.