Biszkopt to wypiek, który jest bazą do ciast z kremem i nie tylko. Smakuje wyśmienicie także bez dodatków. Co zrobić, żeby był puszysty, mięciutki i nie opadał? Wystarczy dodać ten sekretny składnik. Na pewno masz go w swojej kuchni.
Biszkopt to ciasto o niezwykłym smaku. Można zrobić go w różnych wersjach, np. czekoladowy, karmelowy, kokosowy i wiele innych. Często jednak zdarza się, że po upieczeniu opada i cała jego puszystość znika. Staje się zbity i niezbyt smaczny. Okazuje się, że wiele szefów kuchni dodaje do biszkoptu pewien tajemniczy składnik. Dzięki niemu zawsze wychodzi idealny i przede wszystkim puszysty. Poznaj przepis!
Biszkopt – niezwykle puszysty. Ten składnik dodają do ciasta szefowie kuchni
Aby zrobić idealny biszkopt, wystarczy dodać składnik, który bardzo dobrze działa na naleśniki – chodzi o wodę gazowaną. Dlaczego warto ją dodać do ciasta biszkoptowego? Woda gazowana w połączeniu z dodatkiem proszku do pieczenia i octu działa niczym drożdże – bardzo spulchnia ciasto. Można śmiało stwierdzić, że to właśnie dzięki temu biszkopt dosłownie rośnie jak na drożdżach i nie opada!
Poznaj niezawodny przepis na biszkopt – niezwykle puszysty i mięciutki
Składniki:
» 4 jajka
» 1 szklanka mąki
» 1 szklanka cukru
» 4 łyżki wody gazowanej
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek, następnie ubij je sztywną piankę. Żółtka wymieszaj z octem, a potem dodaj do nich cukier i ubij mikserem na puszystą, jasną masę.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsyp do miski oraz dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo mąkę i miksuj na najniższych obrotach. Dolej wodę gazowaną i delikatnie wymieszaj łyżką, nie miksuj.
Na koniec dodaj piankę z białek i ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.