REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBliscy nie chcą schabowych. Wolą kotlety po chłopsku z tego mięsa

Bliscy nie chcą schabowych. Wolą kotlety po chłopsku z tego mięsa

kotlet w panierce
fot. screen Youtube / @RBBrecipes

Kotlety po chłopsku to pyszne danie, któremu nie brakuje smaku. Miękkie i kruche mięso rozpływa się w ustach podczas degustacji. Idealna struktura jest efektem moczenia wieprzowiny w specjalnej marynacie. Ta wersja kotletów to najlepsza propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Warto podać je z surówką i ziemniakami, a posiłek będzie pełnowartościowy – bogaty w białko, tłuszcze, węglowodany złożone i witaminy.

REKLAMA

Rodzinne uroczystości, przyjęcia weselne, jubileusze i inne imprezy nie mogą obyć się bez kotletów schabowych. Są naszą narodową dumą. Można je przygotować nie tylko ze schabu. Warto zaryzykować i wykorzystać sąsiedni rodzaj mięsa. Tym samym kotlety nie będą już „schabowymi”. Z karkówki powstaną jeszcze lepsze kotlety po chłopsku. Dobrze doprawione mięso, marynowane w mleku i czosnku przed smażeniem będzie aromatyczne, kruche i soczyste.

Przepis na kotlety po chłopsku

Składniki:
4 plastry karkówki wieprzowej,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
700 ml mleka,
bułka tarta i mąka do panierowania,
2 jajka,
tłuszcz do smażenia.

Sposób wykonania:
Zaczynamy od umieszczenia mięsa w płaskim naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je pieprzem, solą i czosnkiem, a potem zalewamy mlekiem – ma ono dobrze pokryć karkówkę. Wkładamy całość do chłodziarki. Po upływie 12 godzin odcedzamy wieprzowinę na durszlaku.

REKLAMA

Do pierwszego naczynia wsypujemy trochę bułki tartej (warto ją doprawić), a do drugiego dajemy mąkę. Stawiamy jeszcze jedną maseczkę z rozkłóconymi jajkami.

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, a w międzyczasie panierujemy kotlety. Najpierw maczamy je w mące, a potem w jajkach i bułce. Układamy na gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron. Powinny się ładnie przyrumienić. Zdejmujemy z patelni i umieszczamy na talerzu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA