Boski przepis na kotlety mielone. 1 składnik podbija smak mięsa o 100%

kotlety mielone
fot. screen Youtube / Коллекция Рецептов

Do kotletów mielonych można dodać różne magiczne składniki. Jeśli sam często modyfikujesz tę potrawę, to z pewnością w twoje gusta trafi też poniższy przepis. Kotleciki z gotowanym jajkiem są jeszcze bardziej sycące, smaczniejsze i zdrowsze. Dodanie jajka do masy mięsnej wcale nie wydłuży czasu przygotowania całej potrawy. Od dziś ten zaliczysz ten składnik do obowiązkowych w swoich kotletach mielonych.

REKLAMA

Kotlety mielone w nowym wydaniu

Kotlety mielone to popularne danie kuchni polskiej, za którym przepadają miliony osób. Ich bazą jest mielone mięso wieprzowe i kilka innych dodatków. Kotleciki są często serwowane w barach mlecznych, a także szkolnych stołówkach. Jednak zwracanie uwagi na drobiazgi jest kluczowe, a detale można modyfikować.

Jeśli chodzi o tę recepturę, to tym detalem jest gotowane jajko. Niektórzy pomyślą, że to żaden fenomen – przecież jajko pełni rolę spoiwa i nie może go zabraknąć w mielonym mięsie. Faktycznie, jeśli mowa o surowym jajku. Natomiast gotowane jajko pełni też inne dodatkowe funkcje, które wymieniliśmy na początku.

REKLAMA

Przepis na kotlety mielone z gotowanym jajkiem

Składniki:
• 3-4 jajka
• pół kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
• 300 g bułki tartej
• pieprz, sól, ew. wybrane przyprawy
• oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Odłóż 1 jajko, a pozostałe ugotuj na twardo. W naczyniu połącz mielone mięso z surowym jajkiem, dopraw do smaku. Możesz wzbogacić mieszankę o niewielką ilość oliwy z oliwek.

REKLAMA

Po ugotowaniu jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę albo posiekaj i wrzuć do masy mięsnej, znów wymieszaj.

Umieść bułkę tartą na spodku i po kolei obtaczaj w niej kotlety. Smaż wszystkie sztuki na rozgrzanym tłuszczu. Powinny uzyskać brązowy kolor i chrupką panierkę. Wykładaj kotleciki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i podawaj np. z ziemniakami i marchewką z groszkiem. Smacznego.