Brukselka – jak ją ugotować, żeby nie wyszła gorzka? Poznaj sposoby

brukselka

   

Brukselka to warzywo, które wywołuje dość sporne uczucia. Jedni za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie, nie lubią jej charakterystycznego smaku. Na domiar tego wiele osób nie znosi też aromatu, który wydobywa się z garnka w trakcie gotowania. Jak uniknąć gorzkiego smaku brukselki? Jest na to sprawdzone rozwiązanie.

Warzywo jest bardzo zdrowe – działa przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie. Zawiera magnez, kwas foliowy, siarkę oraz witaminę A, C, K i E.

   

Jeśli chcemy pozbawić ją niezbyt przyjemnego gorzkiego posmaku, musimy pamiętać o następujących rzeczach. Po pierwsze, nie gotujmy jej w wodzie, tylko w mleku. Nabiał absorbuje z niej wszelkie niemiłe zapachy. Po drugie, gotujmy ją krótki czas, najlepiej bez przykrywki. Wówczas nieprzyjemny zapach powinien być prawie że niewyczuwalny. Poniżej podajemy recepturę na smaczną brukselkę

Składniki:
800 g brukselki
1 łyżka tartej bułki
50 g masła
1litr mleka
sól
cukier
Przygotowanie:
Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj warzywo 3 minuty, a potem odsącz z wody. W garnku zagotuj mleko, a kiedy będzie wrzeć, zalej nim brukselkę. Dopraw danie cukrem i solą. Następnie gotuj je bez przykrywki około 20 minut.

   

Bułkę tartą podsmaż na suchej patelni – powinna się nieco zarumienić. Rozpuść masło. Odsącz brukselkę i przełóż ją na talerz. Polej ją masłem, a na końcu oprósz bułką tartą. Warzywo przyrządzone w ten sposób może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i samodzielnym posiłkiem.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę